LAGO MAGGIORE

Het Lago Maggiore is een van de grootste meren: zwemmen, vissen, zeilen, windsurfen en dankzij de uitstekende waterkwaliteit kun je er ook duiken. Dit in combinatie met de tropische begroeiing en de gezellige omringende plaatsjes maakt het echt genieten.


De omgeving biedt alle ruimte voor wandelen, klimmen, fietsen en het maken van uitstapjes naar bijvoorbeeld het Monta Rosa massief, de rodelbaan op de Mottarone, de spectaculaire ZIPline over het meer, de kabelbaan in Baveno (geweldig uitzicht over het meer), de stad Milaan etc etc. 


Het meer is 212 km2 groot, 60km lang, max 10km breed en max 372m diep. Het noordelijke deel ligt in de Alpen en het ligt in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het is het 2 na grootste meer van Italië en ligt in een afwisselend landschap van bergen en stranden. Aan de oevers van het Lago Maggiore liggen gezellige en drukke stadjes als Stresa, Baveno, Cannabio en de grote stad Verbania.

Er leven ook beroepsvissers van het meer. Het bevat een forel soort die nergens anders ter wereld voorkomt.
Door de Europese adel die er in de negentiende eeuw massaal is neergestreken zijn er rondom het meer veel luxe villa’s met botanische tuinen gebouwd zoals in Baveno en Pallanza. 

Het klimaat rond Lago Maggiore is een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. In de zomermaanden kan het kwik met regelmaat boven de 30 graden Celsius uitkomen. De winters zijn er over het algemeen nat maar de neerslag kan in de hoger gelegen gebieden ook net zo makkelijk als sneeuw eruit komen, de hoogste toppen rond Lago Maggiore kunnen tot de 3000 meter komen. Vooral aan de Zwitserse kant van het meer kunnen stevige buien voorkomen die soms erg lang kunnen duren.


Tip: kijk ook eens op www.lagomaggiore-nu.nl
 
Naast het Lago Maggiore ligt het Mergozzo meer. Dit kleine meer is 1 van de schoonste meren van Europa. Mede doordat er geen gemotoriseerde vaarvoertuigen zijn toegestaan. Het is een heerlijk rustig meer waar je net buiten het plaatsje Mergozzo ook vrij aan kunt recreëren.